Budo Magazin – 2019 tavasz

A harcművészetek művelésének alapvető része a folyamatos gyakorlás. A mozdulatok rendszeres, hosszú időn át történő ismétlésével bárki hatalmas haladást érhet el. Fontos azonban, hogy a gyakorló kitől tanul, milyen mester vezeti az útján: mennyire tiszta a tudás forrásvize, amelyet iszik. Mert a kungfut el lehet felejteni – ritka, amikor valaki minden mozdulatra pontosan emlékszik évek múltán is. Még kevésbé általános, ha ez az ember tisztában van a gyakorlatok testre, a szellemre és a lélekre gyakorolt hatásával – és talán még ritkább, ha ezen képességek birtokában, tudatosan vezeti tanítványait.

Shifu Darell Lewis ilyen mester volt. A legritkábbak közé tartozott: nem felejtett el soha egyetlen mozdulatot sem: bármikor, évekkel azelőtti anyagot is frissen, változatlanul, pontosan tudott felidézni, megmutatni. Edzéseit a hagyományos iskola szerint vezette – maximális figyelmet követelt, de cserébe úgy tanított, hogy annak hatása érződni fog évtizedek múltán is.

14 éves kora óta életét a Shaolin Kungfu határozta meg: első és legfontosabb mestere a californiai Crestline-ban Shi-Gong Robert Lyons, akinek első tanítványaként 8 éven át itta fel tudását. Az Északi Shaolin Kungfu különféle stílusait, többek között sáska, tigris, daru, majom, sárkány, részeg kungfu, pillangó, elefánt, hosszú ököl, vas alkar, a chi-kung, hard chi kung számos irányzatát, a test, az akarat és a lélek megerősítését. A shaolin alap fegyverek mindegyikét gyakorolta, kedvence volt a hosszúbot, de sűrűn használt kardot, láncot, vaslegyezőt is.

Darell Lewis alap oszlopa volt a crestline-i iskolának, minden edzésen ott volt, a gyerek, felnőtt, női csoportokon is, először csak mint tanítvány, de gyorsan Shi-Heng lett belőle, akire feljebbvalói nyugodtan támaszkodhattak az iskola vezetésében. Ugyanitt Kru Rob Kop thai boxing mester küzdelmi stílusát is elsajátította, és a ringben is sikereket ért el. Ebben az időszakában versenyzett is, Las Vegasban és többi amerikai bajnokságon szerepelt és nyert küzdelmeket. Mesterei között említenünk kell Shi Gong Carter Wong-ot is, akitől többek között a Shaolin Chung Hop Kuen, a sárkány kungfu, és a sárkány stílusra alapuló thai box szabályrendszerben használható küzdelmi stílusokat sajátította el.

Magyarországra 1992-ben érkezett, amikor Shi- Gong Robert Lyons úgy döntött, megérett az idő arra hogy a Shaolin Kungfut magyarországra hozza. Sifu Darell Lewis itthon is segítségére volt, az ezután következő 27 évben többezer embert vezetve a Shaolin Kungfu útján.

Korai halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar Shaolin közösséget.

2019 02 17

Siheng Daniel Herner

megjelent  Magyar Budo Magazin 2019 tavaszi számában.